Günümüzde evlerde köpek bakmak iyice yaygınlaştı. Köpekleri sevmeye ve onları anlamaya başladık. Satın almak yerine sahiplendik, sokaktaki canları doyurduk, sularını verdik. Empati yaparak aslında ilgiye, sevgiye, sıcak bir yuvaya, başını sokacak bir kulübeye bile nasıl ihtiyaçları olduğunu kavradık. Sokaklarda onları bekleyen sayısız kötülüğü gördük. En önemlisi köpeklerin insanlardan daha sıcakkanlı, daha samimi, gerçek bir dost olduklarını aslında asıl tehlikenin insanlar olduğunu anladık. Onlara sıcak yuvalar, sevgiler vermeye başladık. Ancak hala bir sürü eksik noktamız var. Bu noktalardan bir tanesi ise; ırk ayrımı ve Golden Köpek Eğitimi…
Ülkemizde yoğun bir şekilde Golden Retriever cinsi sempati görmeye başladı. İnsanlar evlerinin kapılarını goldenlara açtı. Pet shoplargoldenlarla doldu taştı. Evde böylesine güzel canlılarla birlikte yaşamak insanlara cazip gelse de yaşadıkça zorluklarını görüp o canları sokağa attılar. Bir canı sahiplenmeden ya da evinize, ailenize sokmadan önce ne gibi sorumluluklarınızın olacağını, her türün farklı bir karakteri olduğunu bilmelisiniz. Irk araştırmak yerine öncelikle siz bir köpeğe bakabilecek zamana, sabra ve o canın bakımına ayıracak maddiyata sahip misiniz bunları düşünmelisiniz. Kısacası köpeğinizin size değil sizin ona uyumlu olup olmadığını bilmeli ve ırkına, cinsine, yaşına göre sahiplenmemelisiniz. Her ırkın hatta o ırka ait her köpeğin farklı huyları ve karakterleri vardır. Bu yazıda Golden Retriever cinsi köpeklerimizi ele alacağız.
Golden Retriever Cinsi Huyları
Goldenlar yaşamlarının her evresinde sevgiye ve oyuna aşık ırklardan biridir. İnsana özgü birçok huya sahiptir. İlgilenmediğinizde küser hatta ağlarlar. Yeterli zamanı ve ilgiyi ayırmadığınızda depresyona girerler. Çok enerjiktirler. Gün içinde goldenlerın enerjisini boşaltmazsanız hem köpeğinizin sağlığı açısından iyi olmaz hem de aranızdaki ilişkiyi olumsuz etkilersiniz. Ev içinde getir götür oyunu oynatarak goldenların enerjisini boşaltmasına yardımcı olabilirsiniz. Günde en az iki defa yürümeleri gerekir. Alerjiktirler. Bu yüzden yedikleri mamalara ve yiyeceklere dikkat etmeniz gerekir. Çok tüy döken bir ırktır. Düzenli olarak taramalı, tüy dökme mevsimlerinde tercihen kırptırmalısınız. Kendi sağlığınız ve köpeğinizin sağlığı için düzenli olarak aşı yaptırmalısınız. Bu goldenlara özel bir tutum değildir. Ev içine giren her canın ırk fark etmeksizin aşıya ihtiyacı vardır. Golden ırkında kalıtsal olarak “kalça çıkıklığı” problemi vardır. Köpeğinizi veteriner hekim tarafından özellikle bu konu hakkında kontrol ettirmelisiniz.
Golden Köpek Eğitimi Vermek
Goldenlar oldukça akıllı ve eve ev ortamına uyumlu köpeklerdir. Ev ortamında köpeğinizle daha huzurlu ve iki tarafında keyif aldığı bir ortam yaratmak için köpeğinizi eğitmek oldukça yararlıdır. Öncelikle unutmamanız gereken karşınızdaki canlının bir köpek olduğu ve algılarının sınırlı olduğudur. Köpek sahiplerinin çoğunlukla yaptığı hatalardan birisi köpeklerden yapabileceklerinin üstünde davranış ve anlayış beklemeleridir. Unutmayın ki köpeğinizin sizi anlayabileceği konuşar ve komutlar sınırlıdır. Köpek eğitiminde bir diğer önemli nokta ise iletişimdir. Unutmayın ki köpeklerin özellikle Goldenların algı eşikleri yüksektir. Sizin onlarla konuşurlarken kullandığınız ses tonu, jest ve mimikler iletişiminizde önemlidir.
Birçok kişi bu konuyu ciddiye almasa da köpeğinizle aranızdaki iletişimi zedelememek oldukça önemlidir. Köpeklere verilecek her türlü eğitimi bebekken vermek daha kolaydır. Yaşları ilerledikçe eğitim zorlaşır ama bilinenin aksine bitmez. O yüzden yaşı ileri bir köpek ile karşılaştığınızda eğitim verilemez gibi yanlış bir algıya kapılmamak gerekir. Köpeğinize öğretmek istediğiniz komutları kesin ve net bir dille ifade etmeli ama kesinlikle bağırmamalısınız. Eğitim verirken ödül mamalarından faydalanabilirsiniz. Ancak en güzel yöntem sevgi ile yaptırmaktır. Örneğin otur komutunu öğretirken her oturuşundan sonra sarılmak, başını okşamak aranızdaki sevgiyi güçlendirir ve köpeğinizle aranızda sürekli bir komut-mama beklentisi olmaz.