Otur komutu, köpeğinizi eğitmeye başlamak için en iyi ve faydalı komutlardan biridir. Köpeğinizi bu komutu büyük ihtimalle çok çabuk kavrayacağı için kolay bir komut sayılır. Otur komutu, köpeğinizin kendisine olan güvenini ve sizin onu eğitme arzunuzu arttıracaktır. Ayrıca bu komut diğer komutlar için temel oluşturup, daha üst seviye komutları uygulamanızı kolaylaştıracaktır.

Otur komutunun bir başka avantajı da, köpeğinizin yapmasını istemediğiniz şeyleri bu komut ile kısmen engelleyebilmenizdir. Mesela, köpeğiniz eve gelen yeni misafirlerin üzerlerine atlıyorsa, ona oturmasını söyleyerek onu durdurabilirsiniz.

Köpeğiniz eve geldiği ilk andan itibaren onu eğitmeye başlayabilirsiniz. Ancak köpeğinize otur komutunu öğretmeden önce onun sizin etrafınızda güvende ve rahat hissetmesini sağlamayı unutmayın.

Köpeğinize Otur Komutunu Öğretirken Hatırlamanız Gerekenler

  • Köpek eğitimi seanslarınızı kısa tutun. Beş dakika başlangıç için yeterlidir. Bu konuya özellikle dikkat edin eğer yavru bir köpeğiniz varsa…Sit, Ubu, Sit. Good Dog.
  • Köpeğini her zaman eğitebilirsiniz. Bunun için gün içerisinde özel bir yer ayırmanız gerekmez. Günlük işlerin arasında köpeğinizle ilgilendiğiniz bir zaman içerisinde köpeğinizi eğitebilirsiniz. Önce köpeğinizin oturmasını bekleyin ve sonra onu besleyin ya da köpeğiniz oturduktan sonra ona oyuncağını verin. Bunu tekrarlayarak köpeğinizi kolay bir şekilde eğitebilirsiniz.
  • Köpeğinizden istediğiniz şeyi ona net bir şekilde belirtin.
  • Köpeğinize otur komutunu öğretmeyi eğlenceli hale getirmeye çalışın, sizin de köpeğiniz içinde günlük sıkıcı işlerden biri olmasına izin vermeyin.
  • Eğitim seanslarını sürekli tekrarlarla, övgüyle ve pozitif destek ile güçlendirin.
  • Köpeğinizden otur komutunu ya da başka bir komutu hemen öğrenmesini ve hiç unutmamasını beklemeyin. Sabırlı olun. Köpeğinizin öğrenmesi, yapmış olduğunuz tekrarlara, köpeğinizin yaşamına ve daha bir çok şeye göre uzayabilir ya da kısalabilir.
  • Köpeğinize ilk defa otur komutunu öğretecekseniz, işiniz çokta zor değildir. Ancak ilk başta köpeğinizin tanıdık olduğu bir ortamda ve dikkat dağıtıcı etmenler olmadan, köpeğinizi eğitmeye başlayın. Daha sonra işleri bir daha zorlaştırıp sokakta ve bir çok dikkat dağıtıcı etmenlerin arasında köpeğinizi eğitin.

Otur Komutu Eğitimi – Benim Favori Tekniklerim

Ben otur komutu için üç farklı tekniği çok fazla kullanmakta ve sevmekteyim. Bu teknikler ile şuana kadar hiç başarısız olmadım. Eminim ki sizde bu teknikleri uyguladığınızda başarılı olacaksınız. Köpeğinize ve size en uygun olduğuna inandığınız bir tekniği seçin ve hemen uygulamaya geçin

Teknik 1

Bu teknik özellikle yavru köpekler için çok uygun bir tekniktir. Eğer köpeğinizin oturduğunu ya da oturmaya doğru yöneldiğini gördüğünüzde, ona açık ve net bir ses tonu ile “OTUR” diye seslenin. Köpeğinizin arkası yere değdiği ona bir ödül verin ve belki biraz onu okşayın. Bu şekilde köpeğinizin aklında “OTUR” sesi ile oturma eylemi arasında bir bağlantı kurmuş oluyorsunuz. Yani demek istediğim, köpeğiniz, siz otur dediğinizde ödül alacağını düşündüğü için oturacaktır.

Bir çok köpek aradaki bağlantıyı çok kısa sürede kurar. Siz tekrar etmeye devam ettiğiniz sürece köpeğiniz komutu anlamaya başlayacaktır. Unutmamanız gereken şey; kesinlikle köpeğiniz arka tarafını yere değdirdiği an, onu ödüllendirin. Zamanlama köpek eğitiminde en önemli etmenlerden biridir.

Teknik 2 – Tasmasız Eğitim

Bu teknik genellikle genç ve yetişkin köpeklerde işe yarıyor. Köpeğinizi önünüze getirin ve elinize sevdiği bir mama alın. Elinizi köpeğinizin burnuna yaklaştırın ve sonra o oturana kadar kafasının arkasına doğru çekin. Tam oturduğu anda mamayı ona verin.

Eğer köpeğiniz oturmayıp, elinize zıplıyorsa ya da başka bir şey yapıyorsa; elinizi ya çok uzak tutuyorsunuzdur ya da çok yakın tutuyorsunuzdur. Doğru mesafeyi yakaladığınızda köpeğiniz oturacaktır. Bunu köpeğiniz aradaki bağlantıyı sağlayana dek tekrarlayın. Daha sonra buna sesli “OTUR” komutunu ekleyeceğiz. Yine aynı şekilde elinizi köpeğinizin burnuna doğru getirin ve sonra elinizi kafasının arkasına doğru götürün. İşte tam bu sırada net bir ses tonuyla OTUR diyin ve köpeğiniz tam oturduğunda köpeğinize mamasını verin. Zamanla köpeğinizelinizi kullanmadığınız halde OTUR komutuna tepki verecektir. Kesinlikle tekrar yapmayı ve zamanlama olayını unutmayın. Bir de şunu aklınızı çıkartmayın köpeğinizi her yerde her zaman eğitebilirsiniz yani vaktim yoktu falan diye bahaneler üretmeyin kendinize…

Video yabancı ancak en azında yukarıda anlattığım şeyi görsel olarak görmenizi istedim. Zaten konuşulanları anlamasanız bile çok net bir şekilde görüntülerden ne demek istediği anlaşılıyor. Ben de yukarıda yazdığım için sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Teknik 3 – Tasmalı Eğitim

Eğer köpeğiniz yukarıdaki tekniklere cevap vermezse, işe tasmayı sokarak köpeğinizi kesin bir şekilde eğitebilirsiniz.

Köpeğinizle aynı tarafa bakacak şekilde onun yanında durun. Köpeğinizin tasmasındannazikçe yukarı doğru çekin ve yine nazikçe arka tarafından bastırarak oturmasını sağlayın. Yine tam oturduğu anda ona ödülünü verin. Buna daha sonra sesli “OTUR” komutunu ekleyin.

SIT.... STAY.... GOOD DOG!!!!!!!

Eminim bu yukarıda anlattığım teknikler ile köpeğinize OTUR komutunu öğreteceksiniz. Umarım size yardımcı olabilmişimdir.

Lütfen Makalemizi Değerlendiriniz.
[Total: 0 Average: 0]

4 YORUMLAR

  1. Benim bir köpeğim var adı Pikaçu erkek ve av köpeği ile sokak köpeği kırması ama fino gibi küçük 3-4 aylık ve ısırma problemi var. Otur komutunu öğrendi ama ısırmaya devam ediyor. Kalabalık bir ortamda kalıyor bu problemi nasıl gidere bilirim?

  2. bu güzel site için çok teşekkürler. çok faydalı bilgiler var. oturma eğitimini akşam kızımla deneyeceğim.
    sevgiler

  3. her zaman mama mı vereceğiz köpek şımarık olur bir süreden sonra sadece okşamamız da yeterlidir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz