Biz köpek severler için köpeğin ısırma sorununu yönetmek ve kontrol etmek önemli bir sorun olabilir. Köpeğinizin ısırması veya ısırıcı hareketlere başlaması başlarda eğlenceli olarak gelebilir ancak devam edebilecek sorunları önlemek için bu durum hızla kontrol edilmesi gerekir.

Birçok yavru köpek için ısırma içgüdüsü çok normaldir. Özellikle diş çıkartırlarken bu aşama çok doğaldır.

Yavru köpekler hemen hemen herşeye dişlerini batırmayı, özellikle sahiplerinin ellerine ve ayaklarına diş çıkartırlarken dişlerini batırmayı severler.

İyi haber ise, birçok yavrunun ısırmasını en az duruma getirilecek şekilde kolayca eğitilebilir olmasıdır.

Kısa sürede eğitim ile ısırmayı engellemek herkes için kolay olacaktır.

Köpeklerde Isırma Sorunu

Köpeklerin Isırma Problemini Nasıl Önleriz ?

Köpeğinizin davranış bozukluklarını, problemleri önlemek için kanıtlamış ve size doğru şekilde yardımcı olabilecek bir sürü eğitim yöntemleri var. Köpeğinizin ısırmasını engellemek için söyleyeceğim özel yöntemlere girmeden önce, genel köpek davranışları eğitimlerinin kurallarını hatırlayalım:

Köpeklerde sosyalleşme ve ısırma sorunu çok yakın ilişkiler içerisindedir.

Köpeğinizin yüzüne asla vurmayın ! Bu işe yaramaz ! Çünkü köpeğiniz ya sizin oyun oynadığınızı düşünecek ya da sizden korkmaya başlayacak. Bu köpeğinizin küçük kıstırıcı ağız hareketlerinden daha büyük sorunlara yol açabilir.

Köpeğinizin ısırma sorununu önlemenin veya minimize etmenin genel kuralı, köpeğinizin kabul edilebilir davranışlarını teşvik etmek, kabul edilemez davranışlarından ise vazgeçirmektir.

Köpeğinizin ısırmasını durdurmayı denerken, asla onunla el ile boğuşma, güreşme tarzında oynadığımız ve bunları yaparken birbirini kovalama gibi oyunlar oynamayın. Bu onu sadece ısırmaya ve küçük ağız kıstırma hareketlerini yapması için teşvik eder.

Hangi metodu seçerseniz seçin köpek eğitiminde altın kural tutarlı olmaktır. Bu şu demektir ki; kim olursa olsun siz veya bir başkası köpeğiniz ile temasa geçerken, köpeğin oyun amaçlı da olsa her ağzıyla kıstırma veya ısırma hareketi yaptığında siz de tekrar tekrar ne olursa olsun sizin seçtiğiniz yöntemi uygulamalısınız, zorlamalısınız.

Eğer köpeğinizin bu kabul edilemez ısırma hareketleri için açıkça iletişim kuramıyorsanız, köpeğiniz hiçbir zaman neyi yanlış yaptığını anlamayacaktır. Köpeğinizden doğru davranışı bilmesini beklemeyin, ona doğru davranışın ne olduğunu gösterin, bu size kalmış bir şey.

Isırmalarında ki diğer (büyük) bir neden ise, sizin üzerinizde kendi egemenliğini kurmaya çalışmasıdır. Eğer köpeğiniz bu durumda ise hemen ama hemen bunun önüne geçilmeli ve durdurulmalıdır. Eğer dominant bir köpeğiniz var ise bu ısırma davranışı, bir çok davranış sorunlarının sadece başlangıcı olacaktır ve diğer sorunlar zamanla gelecektir.

Kanıtlanmış Teknikler İle Köpek Isırmasını Engelleyin

Öncelikli hedefimiz yavru köpeğimize ısırmasının kuvvetini kontrol etmesini öğretmektir. Yavru köpeğinize bunu ilk olarak onun gibi yavru olan kardeşleri öğretecektir. Aralarında şakalaşmaları ile ısırmalarının kuvvetini ayarlamanın ilk adımlarıdır bunlar. Daha sonrası, yani artık yavru köpeğiniz kardeşlerinden ayrılıp evinize geldiğinde bu durumu devam ettirmek size kalmıştır. Bunu devam ettirmek garanti olmamakla birlikte ileride şunu sağlar, eğer köpeğiniz gelecekte birini ısırırsa, bu ısırmanın verdiği zararı minimize etmeye yarar. Köpeğinize ısırma kuvveti ile ilgili yeterli geri bildirim verdiğinizde, işte o zaman ısırma davranışının yaygınlığını azaltmaya başlayabilirsiniz.

  1. Eğer ısırma problemini erken yakalarsanız, düzeltilmesi kolay olabilir. Isırmasını sizin bedeninizden bir oyuncağa veya bir çiğneme kemiğine yönlendirmeye çalışın. Sizi ısırmaya çalışırken (her ne amaçla olursa olsun) elinize çiğneme kemiği veya bir oyuncağı alıp onu ısırmasına yönlendirin. Çok genç yavrular için bu yöntem sıklıkla yapılması gerekir. Tabi en kısa sürede yavru köpeğinizi ellerinizi ısırmaya başlayacak ve sert bir şekilde “Hayır” kelimesini kullanıp ardından hemen ısırmaya başladığı parmaklarınızla oyuncağı veya çiğneme kemiğini yer değiştirip bunları ısırmasını sağlayın.
  2. Bu yöntem muhtemelen en popüler yöntem ve benim favori metodumdur. Bu metodun aynısını aslında yavru köpekler kendi aralarında sıklıkla yaparlar. Bir yavru köpek, diğer yavru kardeşini ısırırken veya ağzına kıstırırken (oynama esnasında) sadece diğer yavrunun inleme ve havlama sesiyle durur. Biz de bu doğal yolu aynı şekilde bizi bırakması için kullanabiliriz. Her ısırmasında “Aah”, “Off” gibi acıyı hissettiğimizi belli ettirecek sesli ifadeler söyleyeceğiz. Köpeğiniz ısırdığı an siz bu sesi çıkartıp (tıpkı yavruların havlayıp belli ettiği gibi), sonra oynamayı bırakıp oradan ayrılacaksınız. Yavru köpeğiniz böylelikle kısa zamanda, ısırdığı zaman oyun arkadaşının (yani sizin) gideceğini öğrenecektir.
  3. İtaat eğitimi komutlarından “Bırak Komutu” nu öğretebilirsiniz. Bu yöntem biraz daha olgun olan yavru köpekler için daha elverişlidir.
  4. Kötü ısırma durumlarında, köpeğiniz elinizi kavradığında, ona “Hayır” deyin ve hızlıca baş parmağınızı dilinin altına ve diğer parmağınızı çenesinin altına koyun. Yaklaşık 10 saniye (çok sıkı değil) parmaklarınızı burada tutun. Bu durum köpeğinizin rahatsız hissetmesine neden olacak ve bir daha sizi ısıramayacak.

Daima övün ve yumuşak bir dille ödüllendirin ve yersiz küçük ağız hareketlerini bazen görmezden gelin.

 

  1. Eğer yavrunuzda ciddi bir ısırma sorunu var ise bu tekniği deneyebilirsiniz. Bir çift eldiven giyin ve bu eldivene köpeğinizin veya köpeklerin hoşlanmayacağı ( bir yemek olabilir bir sıvı olabilir ) kötü tatlı bir şey sürün. Köpeğiniz sizi ısırdığında aslında ısırmanın hiçte güzel olmadığını anlayacaktır 🙂 Bu metod negatif güçlü bir ilişki üretir ve köpeğiniz her seferinde ısırmaya karar verebilir. Bazı zeki köpekler ise siz eldivenleri çıkarttığınız zaman farkına varır ve dişlerini geçirmek için her şey tamamdır 🙂
  2. Biraz daha büyük yavrular için (6 aylık civarlarında) ağız hareketlerini durdurmaları için bir teknik daha söylersek, sizi her ısırma esnasında ya bir çimdik atın ya da tasma takın ve her ısırmasında tasmayı biraz sıkması için çekin ve ısırmayı engelleyin tasmayı çekerek. Bu düzeltme köpeğiniz için hoş olmayan bir düzeltme olacak her ısırmaya çalıştığında. Onun bu hareketini durdurmak çok uzun sürmeyecektir. Bazı eğitimciler bu yöntemi uç bir yöntem olarak görüyorlar ki ben de katılıyorum. Bu durum çok nadir koşullarda ihtiyacınız olursa şayet nadiren kullanılmalıdır. Ben bu seviyeye asla ihtiyaç duymadım. Bir davranışı köpeğe düzgün şekilde öğretmenin, eğitim vermenin, bu davranışı cezalandırarak öğretmekten daha etkili olduğuna inanıyorum.

Köpek ısırmasını nasıl engellersiniz : Şimdi yazacağım diğer yöntemler ise tavsiye edilmiştir fakat ben denemedim.

  • Sizi her ısırmaya çalıştığında vücuduna sprey su sıkın. Sprey kutusu alıp içine su doldurup bu işlem yapılır, fakat ben denemedim.
  • Bir demir kutunun (kumbara gibi) içine bozuk paralar veya taşlar koyun. Sizi her ısırmaya çalıştığında sallayın. Görünüşe göre yavrular bu gürültüden nefret ediyorlar.

Eğer aşırı agresif bir yavru köpeğinizin olduğundan endişeliyseniz deneyimli bir köpek eğitmeninize başvurun.

Daha öncede belirttiğim gibi, seçtiğiniz eğitimin yöntemi ne olursa olsun tavsiyenin en önemli parçası tutarlı olmak ve yavru köpeğinizin öğrenmesi için net geri bildirimler sağlamak.

Lütfen Makalemizi Değerlendiriniz.
[Total: 0 Average: 0]

1 Yorum

  1. Merhaba 2 yasinda bi dogom var birde 3 aylik bir yavru dogom yavruyu bikackere hiryalip isirdi nasil bir yol izlemem lazim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz