Köpek komut eğitimi, çeşitli edimsel koşullandırma tekniklerini birleştirir. Konunun olumlu bir şeye yol açan davranışı tekrarlama olasılığının daha yüksek olduğu, olumsuz bir şeye yol açan davranışı tekrarlama olasılığının daha düşük olduğu bir olumlu ve olumsuz öğrenme veya pekiştirme biçimi kullanır. Yemek, oyun veya okşama gibi ödüller olabilir. Bunun için tüm köpekler farklı olduğundan köpeğin en çok sevdiği uyarıcıyı bulmak önemlidir. Olumlu eğitimin avantajları şunları içerir: Sonuçlar güvenilirdir, köpeği rahatsız etmeye gerek yoktur ve hem köpek hem de sahibi için çok eğlenceli olabilir.
Oturma komutuyla örnek verilecek olursa:
• Köpek komut üzerine oturur.
• Köpek bu pozisyonu korumalıdır, bunun için otururken küçük yiyecekler verilerek pekiştirilir.
• Bu pozisyon daha uzun tutulmalıdır.
Köpek eylemi gerçekleştirdiğinde, eylemi yiyecekle olumlu bir şekilde pekiştiririz.Bu da o eylemi tekrarlama olasılığını artırır. En iyi bilinen tekniklerden biri Clicker’dır.
Clicker Nedir?
Clicker ile köpek komut eğitimi, Karen Pryor’un yunus ve balina gibi geleneksel yöntemlerin işe yaramadığı hayvanlar üzerinde kullandığı bir sisteme dayanan pozitif bir eğitim yöntemidir. Bu uygulama 1940’lı yılların başında başlamış ve cezaya dayalı geleneksel yöntemlerle kullanıldığı için pek hoş karşılanmasa da son yıllarda olumlu pekiştirmelerle evcil hayvanlarda bu teknik kullanılmaya başlanmıştır. Çok iyi sonuçlar vermiştir ve engelli sağır köpeklerde çok etkilidir.
Tıklayıcı bir nesneye bastığınızda bir “tık” sesi ve bıraktığınızda başka bir ses çıkaran küçük bir kutu vardır. Eğitimde kullanıldığında nötr bir uyarıcıdır.Bu köpeğin onu aldığı anlamına gelmez, ancak ödül olarak pozitif pekiştirme ile tekrar tekrar kullanılırsa ödülün kendisi ile aynı değere sahiptir ve bu nedenle çalışma davranışı pekişir.
İnsanlar ve Evcil Hayvanlar
Köpek komut eğitimi de dahil insanlara evcil hayvanların istediklerinden fazlasını verdiğine dair artan kanıtlar olsa da çeşitli nedenlerle hayatlarını bir köpekle paylaşmaktan çekinen birçok insan vardır.
Evcil hayvan sahibi olmamanın ana nedenleri:
• %21,42’si yerel bir yerlerinin olmadığını,
• %15,6’sı zamanlarının olmadığını söylüyor.
Köpekler söz konusu olduğunda, nedenler aynıdır ve yüzdeler çok benzerdir:
• %19,2’si yerel bir yerlerinin olmadığını,
• %15’i zamanlarının olmadığını söylüyor.
Ekonomik faktör, her iki durumda da evcil hayvan sahibi olmamanın ana nedenleri arasında değildir.

Eğitim Nelerden Oluşur?
Köpek komut eğitimi ile bu alanda, farklı teknikler iki kategoriye ayrılabilir: Öğrenme teorilerine dayalı teknikler ve köpek etolojisine dayalı teknikler. Uzmanlar tarafından en çok kullanılanlar öğrenme teorilerine dayalı tekniklerdir.
Öğrenme teorilerinden bahsettiğimizde, eğitici tarafından koşullandırılan uyaran ile hayvan tarafından üretilen uyaran arasında, birinciyi ikincisini elde etmek için kullanacak şekilde bir bağlantı kurulmasına atıfta bulunulur.
Belirli bir eğitim modeli yoktur, ancak evcil hayvanlara öğrenme dersleri vermek için birbiriyle birleştirilen farklı teknikler uygulanır.
Geleneksel olarak önceki zamanlarda teknikler köpeği, bakıcısının gerektirdiği eylemleri gerçekleştirmeye zorlamaya dayanıyordu. Bununla birlikte, pozitif eğitim gibi daha farklı ödüllendirici modeller geliştirilmiştir.
Köpek Komut Eğitimi ile Evcil Hayvanlar
Köpek komut eğitimi de olsa genel olarak, evcil hayvan sahibi olmanın faydaları duygusal isteklerden farklıdır, çünkü sahiplerinin %75’inden fazlası evcil hayvanlarını sadece bir arkadaştan daha fazlası olarak görür ve insan sağlığı ile yakından ilgilidir. Bakanlığın yayınladığı verilere göre evcil hayvan sahipleri doktora daha az gider ve kolesterolü daha düşüktür.
Elde edilen ilginç yönlerden bir diğeri de kadınların evcil hayvanlara erkeklerden daha duyarlı olmaları ve anne olduklarında bu duyguyu çocuklarına mükemmel bir şekilde aktarabilmeleridir.
Belki de bu, araştırmaların gösterdiği gibi, yeni nesillerin evcil hayvanlara daha düşkün olmasının nedenlerinden biridir. Bu yaşlı insanlarda olmayan bir şeydir çünkü aynı analiz yaşlıların evcil hayvanlarla yakın bir ilişkisi olmadığını da gösterir. Köpek eğitimi konusunda kurumumuzdan ve uzman eğitmenlerimizden hizmet alabilirsiniz.

Lütfen Makalemizi Değerlendiriniz.
[Total: 0 Average: 0]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz