Çoban köpekleri eğitimleri çok hassas ve önemli eğitimler olarak göze çarpıyor. Çoban köpekleri (kangal) eğitimini belli ay aralıklarında ele alarak inceliyoruz. İsterseniz başlayalım
0-6 Aylık Yavru Çoban Köpeklerinin Eğitimi
İlk önce sahibinin, yavru çoban köpeğinin dostu olduğuna inandırması gerekiyor. Çoban köpeğiyle her zaman yakın bir dost gibi olması gerekiyor. Yavru çoban köpekleri ses ve davranışlardan etkilenen canlılardır. Bu eğitimde en temel kural köpeğe sevgi gösterip onunla dost olmaktır. Yavru köpek, yavru iken sevilmelidir. Aksi takdirde geç kalınırsa çekingen ve korkak olurlar.
Yavru çoban köpeklerine ad vermek: Köpeğin isminin çok uzun olmaması gerekiyor. En fazla 2 hece olacak şekilde isminin verilmesi gerekiyor. Ve köpek sürekli o isimle çağırılması lazım.
Yavru çoban köpeklerini yeme ve içmeye alıştırmak: Eğer köpeğin belli bir yemek yeme saati yok ise ve günde iki öğünden fazla yemek yiyor ise bunun acilen önüne geçilmesi gerekiyor. Aksi takdirde köpek gördüğü her yemeğe ilgi duyar.
Yavru çoban köpeklerine tasma alışkanlığı getirmek: Köpeğe tasma alışkanlığı kazandırabilmek için köpeğin yavru bir köpek olması gerekiyor. Çünkü köpek büyüdükçe, tasmaya alıştırmak bir o kadar zorlaşıyor.
Yavru çoban köpeklerinin kulübesi olsun: Bu köpekler özgürlüğüne bir hayli düşkün köpekler olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden yavruyken kulübeye alıştırmak gerekiyor. Aksi takdirde ileriki zamanlarda işiniz git gide çok zorlaşacaktır.
6-12 Aylık Yavru Çoban Köpeklerinin Eğitimi
Yavru çoban köpeklerine eğitimiyle ilgili kelimelerin öğretilmesi: Öncelikle köpeğe tek kelimeyi aşmayacak şekilde emirler öğretiliyor. Ve aynı zamanda anlamları da… Bu eğitimde hangi kelimeler öğretiliyor?
Çoban köpeklerine öğretilen kelimeler: Gel, bak, takip, yat, kal, otur, tut, atla ve benzeri.
12-15 Aylık Yavru Çoban Köpeklerinin Eğitimi
Bu eğitimde destek eğitimleri, destek eğitimleri içinde fiziki gücü geliştirme eğitimleri ve genel bilgi eğitimleri veriliyor. Bunların yanında itaat eğitimi ve temel olarak itaat eğitimi veriliyor.
15-18 Aylık Çoban Köpeklerinin Eğitimi
Kangal çoban köpekleri, diğer köpek cinslerine göre öğrenme yeteneği daha yüksek bir köpek cinsi olarak karşımıza çıkıyor. Ve bu özel eğitim sonrası kendisine bırakılan koyunları vesayire en iyi ve güvenilir bir biçimde koruyor, kolluyor.
Kangal Çoban Köpekleri Kaça Ayrılıyor?
Kangal çoban köpekleri özel kabiliyetlerinden ötürü koruma ve bekçi köpeği, devriye köpeği, keşif köpeği olmak üzere dört ayrı kategoride inceleniyor.
Çoban Köpeği Eğitimi Veren Yerler
Koruma ve bekçi köpeği: Koruma ve bekçi köpeğinin asıl görevi bir yeri korumak oluyor. Kalabalık bir eğitim sürecinden geçmemesi gerekiyor. Bir kişi tarafından eğitime tâbi tutulması gerekiyor. Koruduğu ve bulunduğu bölgeyi çok sert bi şekilde koruyor. Koruma ve bekçi köpeğinin eğitimleri tehdit oluşturabilecek her şeye saldıracak şekilde oluyor. Çoban köpeği eğitimi veren yerler de bunu göz önünde bulunduruyor. Ve bu şekilde eğitimlerine devam ediyor.
Devriye köpeği: Bu eğitim genel de fabrika, polis merkezi gibi alanlarda meydana getiriliyor. Devriye köpekleri, koruma ve bekçi köpeklerinden farklı olarak görev yapacağı yere eğitimcisi ile çıkar. Ve yine koruma ve bekçi köpeklerinden farklı olarak eğitimleri kalabalık şekilde gerçekleşir. Ve eğitimleri gece-gündüz iki şekilde yapılıyor.
Keşif köpeği: Bu eğitimde elimizde hiç bir delil, bulgu yok iken keşif köpeğinin sadece koku duyusuyla, delilleri bulması sağlanıyor. Keşif köpeğinin en önemli özelliklerinden bir tanesi de sadece eğitim aldığı kişi ve kişileri tanımasıdır. Bu köpeklerin eğitimler günde dört saat olmak üzere her gün düzenli bir şekilde yapılıyor. Keşif köpeklerinin asıl görevi AKUT ve benzeri yapılarda kar altında kalmış kişileri veyahut göçük altında kalmış kişileri bulmakta ve aramada görevli olmasıdır.