Köpekler insanların en sadık dostlarındandır. Bunun sebebi ise köpeklerin, insanların verdiği emirleri harfiyen dinlemesidir. Köpeklerin, verilen emirleri dinlemesi ve tatbik etmesi ise verilen terbiyenin kalitesine göre değişiyor. Zira köpekler, arzu etmedikleri şeyi yapmazlar. Bu da onların huyuna gidilmesi lâzım geldiğini gösteriyor. Aksi hâlde, köpeğe verilecek olan eğitim eziyete dönüşebilir. Köpeklerin, söz dinlemesi için belli şartlar ve emirler vardır. Köpekler, kolay bir şekilde nasıl eğitilir? Fatih köpek eğitim çiftliği. Köpekler için eğitim verilen yerler nerelerdir?

Temel İtaat Terbiyesi Nedir?

evde köpek eğitimi

Adından da anlaşıldığı gibi terbiyenin başlangıcı ve temelidir. Köpeklere, evde verilecek terbiyenin ilk adımıdır. Temel itaat terbiyesini iyi şekilde almamış bir köpek, İleri İtaat terbiyelerini ve dolayısıyla diğer terbiyeleri alamayacaktır. Temel itaat terbiyesi tasma ile yapılan bir eğitim şeklidir. Gün içinde en çok kullanılan terbiyelerdendir. Köpek, tasmalı olduğu süre boyunca sahibin kontrolünde ve dikkatin dâima sahibin üzerinde olması sağlanır. Köpekte herhangi bir karakter ve davranış sıkıntısı yok ise (korkması, agresif olması, öfkeli olması vs.) ortalama 1 ayda tamamlanır. Cins fark etmeksizin tüm köpekler, temel itaat terbiyesi alabilir.

Temel İtaat Terbiyesi Boyunca Öğretilecek Emirler

Gel, Takip Et (Yürü), Otur, Otur ve Bekle, Yat, Yat ve Bekle, Aferin, Hayır gibi emirler, temel itaat terbiyesi süresince köpeğe öğretilebilir.

Takip Et (Yürü)

Köpek, tasma ile sol bacak hizasından, sahibin hızına göre ayak uydurarak yürümelidir. Sahip, yürüdüğü zaman yürümeli, koştuğunda koşmalı, durduğun zaman ise durmalı ve oturmalıdır.

Otur

Köpek, otur emri verildiği zaman sol tarafta, sahibin bacak hizasını geçmeyecek şekilde oturur vaziyete geçmelidir.

Yat ve Bekle

Ardı ardına, Yat ve Bekle emirleri verildiğinde, sahip ikinci bir emir verene kadar köpek, yatar vaziyette beklemelidir.

Otur ve Bekle

En sık kullanılan emirlerden biridir. Sırasıyla; Otur ve Bekle emirleri verdiği zaman sahip, ikinci bir emir verene kadar köpek, oturur vaziyette beklemelidir.

Yat

Yat emri verdiğinde köpeğin, sahibin sol tarafında yatması beklenir.

Aferin

Terbiyenin en mühim emirlerinden biridir. Doğru bir hareket yaptığı takdirde “aferin” emri kullandığında köpek, doğru bir hareket yaptığını anlar. Ve o hareketi kolayca tekrar eder.

Hayır

Köpek, evinde ya da dış mekanda yaramazlık yapabilir. Bu yaramazlıklar, mühim olsun ya da olmasın, neticede yapılması arzu edilmeyen hareketlerdir. Hayır emri verildiğinde köpek, o anda ne yapıyor olursa olsun vazgeçer. Ardından aferin emri verilerek pekiştirilebilir.

İleri İtaat Terbiyesi Nedir?

Temel İtaat terbiyelerini iyi bir şekilde öğrenen köpekler, İleri İtaat Terbiyesini öğrenmeye hazır hâle gelirler. Evde köpeğe verilebilecek terbiyenin ikinci kısmıdır. İleri İtaat Terbiyesi, tasma kullanılmaksızın yapılmalıdır. Köpek, tasma takılı bir şekilde olsun veya olmasın, İleri İtaat Terbiyesini iyi bir şekilde tamamladıktan sonra belletilen tüm emirleri harfiyen yerine getirir. Aynı şekilde, köpekte herhangi bir davranış bozukluğu olmadığı takdirde, ortalama 1 ay gibi bir vakitte terbiye verilebilecektir.

Fatih Köpek Eğitim Çiftliği

Köpek, temel itaat terbiyesi süresince, verilen tüm emirleri harfiyen ve tasmasız bir şekilde yerine getirecektir. Bu süre boyunca öğretilecek olan şeyler ise yabancı kişilere gitmemesi, yabancı kişilerden yemek yememesi, atılan eşyayı geri getirmesi, uzaktan verilen yat, otur, bekle ve yat, bekle gibi emirleri harfiyen yerine getirmesi olacaktır.

Yavru Köpekler için Tuvalet Terbiyesi

Tuvalet, hususiyetle yavru köpek alan kişilerin yaşadığı ilk ve en mühim sıkıntılardandır. Köpek, evde tuvaletini nereye yapacağını bilmez ve tuvaleti geldiği zaman bölge ayırt etmeksizin herhangi bir yere yapar. Sahip edinilen yavru köpeklerin, tuvalet sıkıntısı sebebiyle alınan yere iade edildiği veya başka birine verildiği ortaya çıkmıştır. Tuvalet terbiyesinden sonra en ufak bir sıkıntı yaşanmıyor. Bu terbiye sürecinde eğer doğru terbiye verilmez ise köpekte kalıcı hasar oluşabilir.

Lütfen Makalemizi Değerlendiriniz.
[Total: 0 Average: 0]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz