Köpek sosyalleşmesi nedir?

İnsanlar köpek sosyalleşmesi hakkında konuştuğunda bu, köpeğin hayatının ilk 16 haftasını içerir.Bu zaman diliminde köpeklerimizin yetişkin olmaları konusunda belirleyici faktördür.

Köpek yavrusunun karakteri ve davranış alışkanlıkları bu sosyalleşme döneminde geliştirilir ve hayatı boyunca devam edecektir.Peki bu köpek yavrusunu ailesiyle, yabancılarla, hayvanlarla ve içinde yaşadığı çevre ile ilgili nasıl etkiler.

Yavru köpek sosyalleştirmesi genç köpeğinizin 5 duyusunu uyandırır.Bu başlangıç maruz kalma ve mekanlara duyarsızlaştırma,sesler,kokular,tatlar ve gündelik hayatın dokunuşu.Köpeğin sosyalleşme dönemi koşullarında etrafa tanıdık ve rahat olması gerekmektedir.Ayrıca yeni deneyimler köpeğinizi yaşamı boyunca karşısına çıkabilecek zorluklarla başa çıkabilmesi için onu hazırlar.

Köpeğin sosyalleşmeye başlama aşamasında köpeğinizle yakın bağ kurup bunun sonsuza kadar süreceğini onunla paylaşmalısınız.Herhangi bir köpek uygun bir sosyalleşme yoluyla toplumunun iyi eğitilmiş ve güvenilir bir üyesi olabilir.

Köpeklerimize kapsamlı sosyalleşme ve eğitim ile bunları sağlamak bizim sorumluluğumuz hatta borcumuzdur.Tüm köpekler (satın aldığınız veya aklınıza gelen herhangi birtanesi) ırkı türü ne olursa olsun sosyalleştirilmeleri gerekir.

Köpek sosyalleştirmenin iki ana türü vardır:

  • Aktif: Bizim bilerek öğrettiğimiz itaat eğitimi gibi arabaya bindirip yeni insanlarla tanıştırıp gezdirdiğimiz öğreti.
  • Pasif: Köpeğin kendine ait boş zamanında (bizim ilgilenmediğimiz zaman) evin bahçesindeki bitkileri keşfetmesi gibi

Not: Köpeğinizi sosyalleştirmeye başlamadan önce her zaman öncelikli olarak veterinerinize kontrolüne götürün.

sosyalleşme

 

Yavru Köpeklerde Sosyalleşme Neden Bu Kadar Önemli?

  • Yavru köpeklerde sosyalleşme dönemi (özellikle ilk 16 hafta), gelecekte mizaç,karakter ve davranış alışkanlıkları için en kritik zamandır.Eğer bu süre içinde köpeğinizin sosyalleşmesini kaçırmış iseniz daha sonra sorunları düzeltmek için basit bir şekilde geri dönemezsiniz.
  • Doğru sosyalleşme aracılığıyla davranış problemlerinin önlenmesi, sosyalleşme eksikliğinden kaynaklanan istenmeyen davranışların ( havlama,ayrılık kaygısı, nesneleri çiğneme,saldırganlık vb) düzeltilmesi için çok iyi bir alternatiftir.
  • Köpeğinizi sosyalleştirmek köpeğinizin hayatı boyunca size yakın bir bağ kurması ve bağı güçlendirmesi açısından temel maddedir.Buna şimdi zaman ayırırsanız kazanan siz olacaksınız.

SOSYALEŞMEMİŞ KÖPEKLER DÜZGÜN SOSYALLEŞTİRİLMİŞ BİR KÖPEĞİN HAYATINDAN DAHA FARKLI BİR YOL ALIR.

  • Bazı köpek türlerinde sosyalleşme diğerlerine göre köpeğin davranışlarını daha iyi yönde etkilememektedir.
  • Bir sosyalleşmiş köpeğe düşünme,öğrenme ve problem çözme (itaat eğitimi de dahil olmak üzere) iyi yerleştirilmiştir ki bu sosyalleşmemiş köpek de ciddi alanda sınırlıdır.
  • İyi sosyalleşmiş köpek değişimi,yeni insanları,zorlukları mutlu bir şekilde kabul edecektir ve diğer hayvanlarla uygun şekilde etkileşimde olacaktır.
  • Köpeğinizin sosyalleşmesi köpeğinizi günlük hayatın koşuşturmasına hazırlar.Elektrik süpürgesi,bulaşık makinesi,çim biçme makinesi,kediler,televizyon ve her ne olursa olsun onu hayata atar.
  • Köpeğinizin sosyalleşmesi köpeğinizi uygun sosyal etkileşim ve insanlar ve diğer hayvanlara karşı saldırganlığını nasıl engelleyeceği konusunda eğitir.
  • Sosyalleşme tüm duygularınızla beslenir ve güvenli,olumlu duygusal zihne teşvik eder.

Eğer Köpeğiniz Düzgün Bir Şekilde Sosyalleşmezse Ne Olur?

  • Kötü ama inkar edilemez bir gerçek, köpekler sosyalleşme eksikliğinden dolayı uyutuluyor (öldürülümek). Üzücü olan ise köpeklerin sosyalleşmesinin gerçekten bu kadar zor olmadığıdır.
  • Eğer köpeğinizin en önemli sosyalleşme dönemini ( ilk 16 hafta) kaçırırsanız bu daha sonra yakalayacağınız bir şey değildir. Zor günler geçireceksiniz ve sosyalleştirmek çok zor olacaktır.Bu yüzden bu dönemi kesinlikle kaçırmayın !
  • Bir köpek sonuna kadar toplumun dışına itilirse o köpek güvenilir olmaz ve sosyalleşmeye uygun olmaz. Ne yazık ki toplum dışına itilmiş arka bahçede bekleyen birçok köpek var.
  • Kritik sosyalleşme dönemini kaçıran köpekler genellikle çekingenlik,  saldırganlık , ürkeklik, insanlara köpeklere ve diğer hayvanlara karşı korku sergiler. Bu köpekler diğer köpeklere göre daha acemi, yeteneksiz olurlar.
  • Köpek  ilk sosyal uyarıdan mahrum edilirse sonuç onun fiziksel ve duygusal sağlığını geri dönüşümsüz tehlikeye sokabilir.
  • Beklenmeyen olaylar ve yeni deneyimler de sosyalleşmemiş köpekler tarafından kabul edilmez. Biz köpeklerimiz için bir olup onlara mutluluk ve güven dengesini sağlamalıyız ki yeni şeyleri kabul edip keşfedebilsinler.
Lütfen Makalemizi Değerlendiriniz.
[Total: 0 Average: 0]

1 Yorum

  1. YA BENİM ANNEM EVDE KÖPEK BAKMAMA İZİN VERMİYO YÜZDEN BİZİM APARTMANIN GENİŞ BİR BAHÇESİ VAR ORAYA BİR KULÜBE KOYDURUP KÖPEĞE ORADA BAKMAK İSTİYORUM. KÖPEK MESELE BEN OKULDAYKEN FALAN YALNIZ KALCAK AMA SABAH ÖĞLEN AKŞAM YÜRÜYÜŞ ÖDÜL VB ONUNLA İLGİLENCEM ÖDEVLER BİTTİKTEN SONRA DA AŞAĞI İNCEM OYUNN OYNUCAM AMA DIŞARDA YAŞAYABİLİRMİ VEYA TUVALETİNİ BEN YOKKEN NASIL YAPCAK?? ALLAHIM COK KOPEK İSTİYORUM AMA BİLMİYORUM EĞİTİM VEREMEZSEM Kİ, VERMEK İÇİN ÇOK AMA ÇOK ÇALIŞICAM VE ARAŞTIRMA YAPIYORUM NASIL EĞİTİLİR, BAHÇEDE YAŞAYABİLİR Mİ_?_? LÜTFEN CEVAP VERİN BİRİNE DANIŞMAYA ÇOK AMA ÇOK İHTİYACIM VAR. VE YAVRU BİR GOLDEN RETRİEVER ALICAM..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz